Last time on Cigar Czar Radio

Modele de educatie in grecia antica

Aceste Valori éducatif au fost, de la renaştere încoace, surSe de inspiraţie în elaborarea de către europeni a propriilor modele de educaţie. Pentru că ELE nu sunt străine de cugetarea şi simţirea noastră şi, aşa cum observa cu Două secole în urmă Hegel, “orice OM Care gândeşte, Când se apropie de Grecia, se simte acasă”. Périle (495 – 429 î.Hr.) a fost un OM de stat atenian. Descendant al Familiei aristocratice a Alcmeonizilor, s-a afirmat de timpuriu ca Lider al “democraților” atenieni în Lupta împotriva conservatorilor. A condus Cetatea în funcția de strateg. A încercat să impună hegemonia Atenei în Mediterana de est și să creeze un Adevărat “Imperiu Maritim”; totodată, un artele sprijinit, ca unul dintre CEI mai străluciți protectori ai Culturii DIN istorie. Sub Conducerea sa, Atena atinge apogeul écologie Economice și al democratizării instituțiilor de stat. acesta reduire atributiile aristocratilor, iar in vremea lui, Grecia atinge ponctul culminant al democratiei. EDUCATIA IN GRECIA ANTICA EDUCATIA in Grecia asigura coeziine Cetatii EDUCATIA MILITARA.

In Sparta, de la varsta de 7 Ani Copilul iesea de Sub Protectia Familiei, intrand apoi in COMPLEXUL ENERGETIC sistem de Educatie colectiva Organizata in stat. Supus unor exercitii dure si unei discipline sévère avand ca SCOP atat cresterea rezistentei fizice, cat si a Fortei moral, tanarul se pregatea sa devina soldat. Timpul acordat educatiei intelectuale Era redus si se limita la cantecul Coral, la studierea site NATIONALI, la desprinderea unei moral Čivice exigente. Dispretuind elocinta, sistemul Educatif Spartan II indrepta PE tineri in Directia unei exprimari concise si sintetice, Ramase PANA astazi cu numele de aconism. Tinerele fete pratiau aceleasi activitati sportive si MUZICALE ca si Baietii, pentru a deveni bune mame de razboinici. MODELUL ATENIAN. La Atena, tatal dispunea de EDUCATIA copiilor pana la varsta de 18 Ani, acest lucru constituind o indatorire Civica. Parasind tovarasia exclusiva a femeilor, Baietii de 7 Ani incepeau Scoala, in timp ce Fetele ramaneau a fi éduquer en Familie. EDUCATIA se realiza in scoli particulare elevii deprizand scrisul si cititul, notiuni de aritmetica si Muzica, pentru ca dupa varsta de 14 Ani EDUCATIA physique sa capete caracter preponderent in palestre, apoi in gimnaziile publice, la Academia sau Liceu. Deosebit de important pentru formatia INTELECTUALA si morala a copiilor atenieni Era Studiul poemului Iliada si odiseea ALE lui Homer, Al poemului pedagoc al lui Hesiod intitulat Munci si zile sau al celor lui Solon. CEI Care dispuneau de mijloacele materiale ISI continuau studiile la scolile sofistilor si ALE retorilor, Care aveau scopuri Exclusiv pratique: cel de a-i invata PE tineri Arta elocintei si TEHNICA convingerii publicului, ambele indispensable carierei politice.

TEATRUL SI VALOAREA SA EDUCATIVA. Modalitate de educare, Teatrul reusea sa trezeasca constiinta cetateanului, sa-l conduca spre o Merkaba permanenta asupra miturilor Cetatii, asupra relatiilor intre ZEI si oameni, asupra legilor ancestrale sau a responsabilitatilor civice. Problema destinului apare ca o Piatra unghiulara in preamarim celor trei mari tragici Greci, eschil, Sofocle si Euripide si in functie de EA se construieste intreaga substanta tragica a piesei. Soarta Omului este de multe ori jucata in afara hotararii vente, tinand doar de Vointa Divina. Comediile lui aristofan se evidentiaza prin le distructiva a satirei. ELE Ataca demagogia ateniana, modelele de corupere a Poporului carentele educatiei si justitiei, instigatorii la Razboi, produsele si abuzurile, facand astfel DIN Teatrul grec o Mare Forta politica si o Scoala de Educatie a cetatenilor in Spirit Civic. EDUCATIA IN ROMA ANTICA dupa ce Pater familias ISI exercita dreptul sau de recunoastere a Copilului, urma, in ziua a opta daca Era FATA si intra noua daca Era Baiat, Ceremonia acordarii numelui; PANA atunci, dupa cum Era Baiat sau Fata.